Hoe plaats je zelf raamdecoratie?

Raamdecoratie zorgt ervoor dat je huis ook in de winter lekker warm blijft. Het is dus niet logisch als je binnen een lekkere warme haard hebt, maar niet de juiste raamdecoratie om die warmte binnen te houden. Kijk eens naar Tuiss Raamdecoratie, dan leggen wij in dit artikel uit hoe je de twee meest voorkomende soorten raamdecoratie bevestigd. 

Hoe hang ik jaloezieën op?

Het monteren van jaloezieën is een heel precies werkje. Het gaat tenslotte over bewegende delen en als je die verkeerd ophangt, werkt het hele mechanisme niet mee. Voor jaloezieën heb je de keuze tussen montage tussen het raamkozijn of montage boven het raamkozijn. Als je voor de eerste optie kiest, let dan wel op of je raam nog open kan. 

De eerste stap is het bevestigen van de steunen. Het maakt niet heel veel uit waar je deze bevestigd, als het maar niet recht boven de ladderkoorden of het bedieningsmechanisme is. Vervolgens kan je de bovenbak in de steunen vastzetten. Als alles recht zit, klik je de koof vast over de bovenbak. Als het kettingmechanisme te lang is, kan je ervoor kiezen om hem in te korten en je moet ook nog bepalen of je het wel of niet aan de muur wil vastmaken. Dit is verstandig om te doen als het raam vaak open staat, want dan beweegt het koordje niet in de wind. 

Hoe hang ik plisségordijnen op?

Vaak koop je plisségordijnen kant- en klaar en moet je ze thuis nog op maat maken. Dit gaat gelukkig heel makkelijk. Om te beginnen meet je de binnenmaat van je kozijn op drie verschillende hoogtes op. Uiteindelijk moet je de kleinste binnenmaat die je hebt gemeten, min nog eens twee millimeter, gebruiken. 

De uiteinden van de balk waar het gordijn aan komt te hangen, zijn afgesloten met plastic doppen, haal deze er eerst af voordat je het gordijn op maat gaat zagen. Als de balk de juiste maat heeft, plaats je de beschermdoppen terug op de balk. Zorg ervoor dat je zowel de boven- als de onderbalk even lang zijn. 

Vervolgens moet je ook het gordijn zelf, de stof, op maat maken. Gebruik hiervoor een stanleymes of een schaar. Als je er zeker van wil zijn dat je recht knipt of snijdt, plak dan eerst tape op de plek waar je het gordijn wil knippen. 

Een plisségordijn zit aan je kozijn vast met beugels. Deze moet je bevestigen met schroeven aan de bovenkant van je kozijn. Nadat je het gordijn hebt bevestigd, laat je het helemaal naar beneden zakken. Is je gordijn te lang? Verwijder dan de onderste balk, knip je gordijn af tot de gewenste lengte en plaats vervolgens de balk weer terug. Het gordijn is nu weer netjes afgewerkt. 

Ook bij je plisségordijnen kan je ervoor kiezen om het koordje aan de muur vast te maken. Bij veel gordijnen is een systeem meegeleverd waarbij je het koordje meerdere keren om zijn eigen as wikkelt. Zo maak je het voor kinderen moeilijker om aan het gordijn te zitten.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief