Er warm bijzitten zonder risico

Er warm zonder risico bij zitten #openhaard #risico #opstalverzekering

Een open haard? Zo stook je het veiligst

De open haard aansteken is erg gezellig, maar zorgt ook voor meer brandgevaar. Hoe kun je er warm bijzitten zonder risico? Wij vertellen je waarom een opstalverzekering je kan helpen en hoe je op een goede manier met het brandhout omgaat om de kans op brand zo klein mogelijk te maken. Lees snel verder voor onze tips.

Opstalverzekering

Een brand wil je het liefst voorkomen, maar het is zeker aan te raden om een opstalverzekering af te sluiten voor het geval er toch eens een brand ontstaat. Het is de beste voorbereiding die je kunt doen, waardoor je tevens hoge kosten bespaart van het weer opnieuw verbouwen van je woning. De opstalverzekering is een verzekering waarbij alles wat aard- en nagelvast aan de woning zit is verzekerd. Soms is glas echter niet meeverzekerd, wat je eventueel kunt laten meeverzekeren bij een inboedelverzekering.

Denk aan goed onderhoud

Om een brand te voorkomen, is goed onderhoud van het rookkanaal van groot belang. Dit betekent dat de haard geheel schoon is als je hem gebruikt en niet vol zit met vuil. Het beste kun je hiervoor een professionele schoorsteenveger inzetten. Gebruik je de haard vaker, doe dit dan periodiek, zodat de haard goed schoon blijft. Een schoorsteenveger controleert tevens het rookkanaal op scheurvorming.

Kies goed hout uit

Je kunt niet alles wat brand in de open haard doen. Om een brand te voorkomen, kun je het beste voor goed hout kiezen. Hierbij kun je denken aan hout van berkenbomen, eikenbomen en appelbomen. Het hout moet eerst goed droog zijn voordat je het aansteekt. Afhankelijk van het soort hout dat je koopt, moet deze eerst 1 tot 2,5 jaar drogen. Vers hout bevat namelijk 80% vocht.

Zorg dat blusmiddelen en ventilatie op orde zijn

Stook je hout, dan kan er ook koolmonoxide vergiftiging ontstaan. Dit kun je voorkomen door tijdens het stoken goed te ventileren. Als er vonken vanuit de haard naar de vloer vliegen of wanneer je de haard aanvult met hout, zal er brand buiten de kachel kunnen ontstaan. De kans hierop is echter zeer klein, maar niet uit te sluiten. Daarom is het altijd belangrijk om een emmer water of brandblusser in de buurt klaar te hebben staan. Als er een brand ontstaat, heb je namelijk geen tijd om nog een emmer met water te vullen, omdat het vuur zich snel zal verspreiden. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen