Een ecologische kachel

Een pelletkachel gebruikt pellets in plaats van blokken hout. Pellets zijn geperste houtkorrels. Met een pelletkachel kan je één ruimte verwarmen, maar ook de gehele woning met een pelletkachel-cv door middel van radiatoren.

Het reservoir van een pelletkachel moet regelmatig bijgevuld worden met pellets. De kachel is aangesloten op een ventilator die de rookgassen via een pijp of schoorsteen naar buiten afvoert. De meeste mensen gebruiken de kachel als bijverwarming. De kachel is in vele designs te verkrijgen.

Milieuvriendelijk en goedkoop

Pellets voor een pelletkachel #pellets #pelletkachel

Pelletkachels zijn ook uiterst milieuvriendelijk. Wat uitstoot van schadelijke stoffen betreft, zijn pelletkachels de schoonste kachels die er zijn. Pelletkachels stoten echter meer fijnstof uit dan verwarming op gas of elektriciteit. Houtpellets uit samengeperst houtzaagsel en of samengeperste houtkrullen, zijn afkomstig van onbewerkt hout. Donkere pellets bevatten houtsoorten zoals eikenhout. Deze pellets branden beter en minder fel. Bleke pellets zijn vaak vervaardigd uit dennenhout. Deze branden sneller maar hebben een lager rendement.

Voor- en nadelen

De voordelen van pellets:

  • verwarmen is milieuvriendelijk en reukloos;
  • het gebruik van een pelletkachel is veilig. De buitenkant wordt niet heet;
  • pellet is een goedkope brandstof;
  • pelletkachels zijn een ideale verwarming met een hoog rendement.

De nadelen van pellets:

  • afhankelijk van het model van de kachel is de radiator goed te horen;
  • de kachel moet regelmatig schoongemaakt worden;
  • de prijs is aanzienlijk.

Een aparte ventilator blaast de verwarmde lucht de ruimte in. Dit is duidelijk hoorbaar. Er bestaan ook pelletkachels die geen ventilator hebben en werken op basis van stralingswarmte. De moderne pelletkachel is uitgerust met een elektronisch regelsysteem. Dit optimaliseert het verbrandingsproces en bewaakt de veiligheid. De prijs van een palletkachel is hoger dan een gaskachel omdat de techniek ingewikkelder is. Hier staat tegenover dat een pelletkachel zeer zuinig in gebruik is door het hoge rendement en de relatief goedkope brandstof.

Een pelletkachel is zeer gebruiksvriendelijk. De meeste pelletkachels zijn voorzien van een thermostaat. Je stelt in hoe warm de ruimte moet zijn en de kachel schakelt zichzelf uit indien de gewenste temperatuur is bereikt. Veel pelletkachels hebben een afstandsbediening. Pelletkachels passen in elk interieur en zijn uiterst gemakkelijk te bedienen.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief