Is een haard of kachel op gas in deze tijd nog wel zo'n verstandige keus?

Gashaarden en gaskachels zijn populaire verwarmingsapparaten die branden op aardgas of andere gassen, zoals propaangas. Er zijn verschillende typen haarden en kachels, waaronder vrijstaande kachels en ingebouwde inzethaarden of inbouwhaarden. In dit artikel bespreken we de basis typen van gashaarden en gaskachels, en de EU wetgeving waar deze apparaten aan moeten voldoen.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat alle gashaarden en gaskachels in Europa aan eisen moeten voldoen ten aanzien van veiligheid, rendement en emissies. Dit wordt geregeld door de EU wetgeving die de harmonisatie van de toelating van apparaten voor de lidstaten regelt. Daarom moeten alle apparaten een CE-keuring ondergaan voordat ze op de Europese markt verkocht mogen worden.

De meeste gasapparaten zijn tegenwoordig gesloten toestellen, wat betekent dat ze de lucht voor de verbranding direct van buiten halen. De uitmonding van het rookkanaal kan zowel verticaal via het dak als horizontaal via de buitenmuur uitmonden. Bovendien kun je de meeste moderne toestellen per app bedienen via je tablet of smartphone.

Hoewel een gashaard of gaskachel in de eerste plaats een verwarmingsapparaat is, is het voor veel gebruikers minstens even belangrijk dat deze een mooi vuurbeeld en sfeerfunctie biedt. Daarom beschikken veel apparaten over verschillende mogelijkheden ten aanzien van vlamhoogte en LED-licht om het asbed of de hele binnenzijde van de haard te verlichten. Sommige apparaten zijn zelfs hybride, waarin LED-licht de gasvlammen deels vervangt, zodat je een compleet vuurbeeld ervaart, gas bespaart en het toestel minder warmte produceert.

Al met al zijn er talloze varianten van gashaarden en gaskachels beschikbaar, zowel qua model als maatvoering. Of je nu op zoek bent naar een vrijstaande kachel of een ingebouwde inzethaard, er is altijd wel een apparaat dat aan jouw wensen en eisen voldoet. Vergeet niet dat het belangrijk is om te kiezen voor een apparaat dat voldoet aan de EU wetgeving en een CE-keuring heeft ondergaan voor optimale veiligheid, rendement en emissies.

Kijk voor meer informatie op de website van Beterstoken.nl

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen