pinterest
Houthaarden in trek door hoge gasprijzen

Houthaarden in trek door hoge gasprijzen

Met de stijgende gasprijzen kiezen steeds meer mensen voor een sfeervol knapperend haardvuur in plaats van voor een gashaard. Deze keuze heeft ook te maken met het feit dat het milieuvervuilende imago van houthaarden vervaagt. Want door het op tijd vervangen van oude houtgestookte toestellen door moderne exemplaren en door een goed stookadvies is het zeker mogelijk om hiermee flink op de energierekening te besparen zonder het milieu extra te belasten. 

Vervang de oude openhaard

Gemeenten werken nu mee aan deze nieuwe trend. Veel Nederlandse gemeentes stimuleren het plaatsen van moderne, schonere houtkachels als vervanging voor de oude open haard als onderdeel van het verbeteren van de luchtkwaliteit in de omgeving. De belangrijkste bron is nog steeds het verkeer, maar ook verkeerd stoken leidt tot overlast situaties. Een goed geïnstalleerde moderne houtkachel of haard, die op de juiste manier wordt gestookt, zal namelijk maar zeer beperkt bijdragen in de fijnstofuitstoot. Dit in tegenstelling tussen de oude kachel of openhaard van vroeger. Zodra deze niet meer wordt gestookt of wordt vervangen, zal dit tot veel meer resultaat leiden.

FotoHouthaarden in trek door hoge gasprijzen

Niet alleen in de uitstoot maar ook in rendement hebben de moderne toestellen veel voordelen in woningen. Zo is er de mogelijkheid om accumulatiesets te plaatsen om de opgebouwde warmte op te slaan en zo langer de woning te verwarmen. Ook zijn er bijvoorbeeld ventilatieroosters met aansluitstut voor flexibele buis. Hiermee wordt de warmte geleid naar bijvoorbeeld slaapkamers. 

Wat veroorzaakt overlast?

Hoe ontstaat de overlast, waarover men spreekt?  Meldingen over overlast van een houtkachel worden meestal veroorzaakt door een onjuiste installatie, een oude kachel of onjuist gebruik van de brandstof. Je kan hier zelf dus veel aan doen. Het is vaak niet de kachel, maar wel de manier waarop het toestel wordt gebruikt. Volledige verbranding zorgt voor schone verbranding en daarom is de juiste installatie eneen goed stookadvies essentieel. 

Goede voorbeeld

Gelukkig kiezen steeds meer gemeentes voor goed doordacht beleid en stellen goede regels op, waarmee de lucht daadwerkelijk schoner wordt. Zo kiest de gemeente Utrecht voor minder- en schoner stoken. Met een voorlichtingscampagne worden inwoners opgeroepen om zo schoon mogelijk te stoken. Daarnaast promoot de gemeente het vervangen van de oude kachel of openhaard, die niet meer voldoet aan de huidige normen die wel gelden voor de modernere houtkachels. Hiervoor stelt de gemeente Utrecht zelfs subsidies beschikbaar. Een mooi voorbeeld van effectieve maatregelen die daadwerkelijk leiden tot schonere lucht.

De Nederlandse brancheorganisatie voor Haarden en Kachels (NHK) ondersteunt gemeentes om te werken aan realistische oplossingen. Daarnaast worden er aan de leden van de organisatie strenge (installatie- & opleidings) eisen gesteld. Ook zijn de leden gestopt met de verkoop van buitenhaarden, vuurkorven en oude kachels die niet voldoen aan de strenge Europese Eco Design normering.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen