Hoe zit het met de aansluiting van een gashaard?

Wanneer je op zoek bent naar een gashaard die past bij jouw interieur en wensen, dan vraag je je ongetwijfeld ook af hoe het zit met de afvoer van de gashaard. Je wilt je geen zorgen maken over rook- of brandgevaar. Daarom is het belangrijk dat de gashaard afvoer veilig en goed is. In dit artikel geven we je vijf belangrijke tips voor een veilige rookgasafvoer.

1. Geschikt afvoerkanaal

Grote gashaard op plateau in modern interieur. Faber triple premium xxl #gashaard #faber #haardeninspiratie #interieur

FABER TRIPLE PREMIUM XXL

Een gashaard werkt goed, wanneer het afvoerkanaal goed is aangelegd. Zorg er daarom voor dat de gashaard afvoer met de voorgeschreven materialen wordt aangesloten. Hierbij moet je rekening houden met de materiaalkeuze (hittebestendig), diameter (zuurstoftoevoer) en de vormgeving (weerstand van het kanaal)

“De meeste klachten bij gebruik van een gashaard blijken het gevolg te zijn van een verkeerd aangelegd afvoerkanaal.”

Check met welke verschillende merken afvoerkanalen de gekozen gashaard is gekeurd en pas dan ook één van deze merken toe. Vaak zijn gashaarden standaard getest en gekeurd met meerdere verschillende afvoerkanalen. De meeste klachten bij gebruik van een gashaard -  zoals kleine vlammen, roetaanslag of een waakvlam die uitgaat -  blijken namelijk het gevolg te zijn van een verkeerd aangelegd afvoerkanaal.  Kies voor een erkende dealer, die graag uitlegt hoe dit in zijn werk gaat.

2. Narekenen en aanleggen door vakbekwaam installateur

Gashaard met driezijdig glas B Fire 100 hoog van Stuv #gashaard #inbouwhaard #stuv

STUV B FIRE 100

Laat het verloop van de gashaard afvoer door een vakbekwaam installateur narekenen en aanleggen. Een versleping is soms noodzakelijk in verband met de dakhelling of balken die op de route van het rookkanaal liggen. Met gashaarden is horizontale versleping van een kanaal mogelijk. De maximale lengte hiervan is afhankelijk van de vorm en het vermogen van de haard. Dat klinkt inderdaad behoorlijk ingewikkeld en daarom zijn er bekwame installateurs die dit perfect voor je uitrekenen op basis van de fabrikantvoorschriften.

3. Brandwerende omkokering

Rookgassen kunnen tot wel 500 graden Celcius zijn. Aangezien hout al kan branden bij een temperatuur vanaf 85 graden, is het heel belangrijk om de veiligheidsvoorschriften rondom brandveiligheid te volgen. Daarom wordt geadviseerd om de rookgasafvoer te voorzien van een omkokering met brandwerend materiaal. En er moet worden gezorgd voor voldoende ventilatie van de omkokering. De dealers van de gashaard kunnen je hierover adviseren en de omkokering installeren.

4 De uitmonding van de gashaard afvoer

Prachtige tunnelhaard van Kalfire #gashaard #tunnelhaard #doorkijkhaard #kalfire

TUNNELHAARD KALFIRE

Er zijn voorschriften voor het plaatsen van de uitmonding van de gashaard afvoer. Sommige voorschriften zijn er vooral om een goede werking van de haard te garanderen en sommige zijn er om hinder voor de buren te voorkomen. Deze voorschriften zijn geheel afhankelijk van je woonomstandigheden, de plek van de gashaard en het soort gashaard. Neem de situatie door met de dealer van de haard. Deze kan precies vertellen welke voorschriften voor de uitmonding in jouw specifieke geval van belang zijn.


PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen