Geld terug bij aanschaf duurzame houtkachel & haard

Met een moderne, houtgestookte haard of houtkachel in de woonkamer kan je energie besparen terwijl je toch zorgt voor een behaaglijke en gezellige warmte in huis. Stoken met hout is namelijk een goedkope en duurzame manier van verwarmen. Om meer mensen over de streep te trekken om duurzaam te gaan verwarmen, kunnen particulieren en bedrijven die een duurzame houtkachel aanschaffen, met ingang van maandag 15 februari 2016 een deel van het aankoop- en installatiebedrag terugkrijgen.

Stimuleringsregeling Duurzame Houtstook

Daarvoor moeten zij een beroep doen op de Stimuleringsregeling Duurzame Houtstook (SDH). De nieuwe regeling is een initiatief van branchevereniging NHK (Nederlandse Haarden- en Kachelbranche) in samenwerking met de fabrikanten (SHR) en detaillisten (SVG). Gert Kooij, woordvoerder van de branchevereniging: ,,Het is heerlijk om wat houtblokken in de brandende haard te leggen en te genieten van de dansende vlammen en zalige geur van het knapperende haardvuur. Nog afgezien van de sfeer in huis, is stoken op hout op andere fronten zeer aantrekkelijk. Ten eerste is het aanzienlijk voordeliger dan stoken op aardgas, vooral omdat hout relatief goedkoop is. Bovendien is hout een duurzame energiebron. Dus niet alleen uw portemonnee, maar ook het milieu heeft er baat bij. Mits u de juiste haard kiest en stookt volgens de regels met uitsluitend droog en schoon hout.’’

Houtstook levert belangrijke bijdrage in duurzame energieafspraken

De Nederlandse overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Moderne houtkachels leveren een belangrijke bijdrage in dit landelijke streven om meer duurzame energie te gebruiken. In Nederland dragen ze nu al 18% bij aan de EU-afspraken van de overheid. Stoken met hout is ook een vanuit de EU erkende duurzame manier van verwarmen. Mits goed geïnstalleerd, dragen duurzame houtgestookte toestellen bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en het verminderen van overlast door houtrook.

"Nog circa 645.000 verouderde openhaarden in Nederland"

Moderne kachels verbranden hout op een veel hogere temperatuur en het hout verbrandt volledig. Het rendement ligt daardoor rond de 80% en de schoorsteen rookt bij goed stookgedrag nauwelijks, legt Gert Kooij uit. ,,De regeling geldt daarom ook voor mensen die hun huidige openhaard willen verbeteren. In Nederland zijn er nog steeds ca. 645.000 verouderde openhaarden. Een bestaande open haard renoveren en upgraden is in vrijwel elke situatie eenvoudig te doen. Daarvoor zijn zeer goede oplossingen beschikbaar. Het rendement gaat dan van 15-20% naar 65-85%.’’

Houtkachel Woody Air 6 kW van Helex
De Woody Air houtkachel van Helex. Duurzaam & sfeervol genieten

Stimuleringsregeling beloont duurzame stoker

Met de nieuwe regeling wil de NHK particulieren en zakelijke gebruikers die doordacht en verantwoord hout gaan stoken financieel stimuleren met een bedrag van € 250,- dat ze terugkrijgen op de verkoopprijs van de installatie. Voorwaarde is dat het toestel voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen en de aansluiting naar buiten worden geïnstalleerd door een DE-erkende installateur (DE staat hierin voor Duurzame Energie). Ook een stookinstructie is verplicht om in aanmerking te komen voor de stimuleringsbijdrage. Deelnemende bedrijven zijn te vinden in de landelijke database van QBISnl. In dit kwaliteitsregister staan alle gekwalificeerde installateurs en installatiebedrijven in de (duurzame) bouw- en installatiesector. De regeling loopt tot en met 1 mei 2016. Alle informatie hierover staat op www.stimuleringhoutstook.nl.

Foto boven artikel: Wanders Smart 60

BROCHURE AANVRAGEN

Boley haarden -
Boley haarden

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen