pinterest
Gashaard nog de moeite waard?

Gashaard nog de moeite waard?

Bijna dagelijks lees je wel berichten over klimaatverandering en de daarbij te nemen maatregelen. In Nederland is het zogenaamde gasvrij maken van het land een belangrijk speerpunt. Als je nu net op zoek bent naar een nieuwe haard, zou je je kunnen afvragen of het nog wel de moeite waard is om voor een gashaard te kiezen?

Genomen maatregelen

Er spelen in Nederland momenteel diverse zaken als het gaat om gas. Ten eerste is er de doelstelling om de akkoorden van Parijs na te komen. Dit houdt in dat in 2030 de CO2-uitstoot in Nederland 40 procent lager moet zijn in vergelijking met 1990. Het beste wordt dit bereikt door zoveel mogelijk natuurlijke energiebronnen te gebruiken. Dit is al een reden om Nederland van het gas af te halen, want gas is een fossiele brandstof. Daarnaast speelt de gaswinning in Groningen een belangrijke rol. Door de aardbevingen in het gebied, heeft de overheid besloten om de gaswinning definitief stop te zetten. Gas als goedkope energie voor Nederland gaat dus verleden tijd worden. Juist om het gasverbruik te verminderen, wordt de gasprijs de komende jaren langzaam omhoog gebracht en zal de prijs van elektriciteit gaan dalen. Elektriciteit zal de nieuwe goedkope energie worden, mits het op milieuvriendelijke wijze is opgewekt. Verder zal iedere nieuw te bouwen woonwijk in Nederland niet meer worden aangesloten op het gasnetwerk. Er zal dan gezocht moeten worden naar alternatieven, zoals warmtepompen.

Hoe realistisch?

Nederland mag dan wel de doelstelling hebben om van het gas af te gaan, maar steeds meer regelgeving komt uit Europa. En Europa zegt juist dat we voorlopig nog helemaal niet van het gas afgaan. Sterker nog, in 2018 heeft de Europese Commissie besloten om een miljard euro extra te investeren in het Europese gasnetwerk. Gas zal op de lange termijn misschien wel verdwijnen, maar vormt de komende 25 tot 30 jaar nog wel een overgangsbrandstof, totdat iedereen is aangesloten op duurzame energiebronnen. Daarnaast is het in Nederland sowieso nog de vraag of we wel zonder gasnetwerk kunnen. Naast zonne-energie en windenergie is ook biogas in opkomst. Dit is een soort gas dat ontstaat door vergisting van organisch materiaal. Ook voor biogas is een gasnetwerk nodig, dus grote kans dat Nederland in 2050 nog niet van het gas af is.

Wel of geen gashaard kopen?

Met de nog steeds enorme aantallen gasaansluitingen in Nederland, ziet het er niet naar uit dat de overgang naar een gasvrij Nederland in rap tempo zal gaan. Dat is ook niet realistisch, want miljoenen huishoudens hebben gewoonweg niet de mogelijkheden om op korte termijn van het gas af te gaan. Kun je vandaag de dag dus nog een gashaard kopen zonder dat deze over een paar jaar onbruikbaar wordt? Ja dat kan zeker. Als je zelf geen plannen hebt om je huis van het gas af te halen, kun je nog jaren met gas vooruit. Ga er ook vanuit dat een gashaard een levensduur heeft van ongeveer 25 jaar. Tegen die tijd is Nederland nog steeds niet volledig van het gas af, dus laat dit de keuze voor een gashaard nog niet beïnvloeden.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen