pinterest
Een nieuwe haard of kachel kiezen: wat zijn de opties?

Een nieuwe haard of kachel kiezen: wat zijn de opties?

Een kachel of open haard met een mooi vuur geeft meteen warmte en sfeer aan de ruimte. Een toegevoegde waarde aan je woongenot! Inmiddels zien we bij de inrichting van een huis de haard zelfs steeds meer als een basis element. Nu nog een keuze maken, waar we je graag mee willen helpen...

Houtkachel & houthaard

Ben je gecharmeerd van een echt houtvuur? Je kan kiezen tussen een vrijstaande houtkachel of een inbouw toestel. De laatste wordt strak in een muur ingebouwd of in een moderne of klassieke schouw voor de wand. Heb je een bestaande open haard in je woning? Dan is een inzethaard ideaal. Deze kan je meestal zonder breekwerk inbouwen.

Houtkachels met speksteen houden de warmte nog heel lang vast na het doven van het vuur. Een speksteenkachel hoeft maar één of twee keer per etmaal gestookt te worden gedurende ongeveer anderhalf uur. Daarna geeft de kachel vele uren aangename stralingswarmte af, zonder dat hij hoeft te branden.

Er zijn ook sfeervolle gietijzeren houtkachels – klassiek of modern - die je vrijstaand in de kamer plaatst.  Deze kacheltjes zijn er in verschillende vormen en maten met een deurtje aan de voorzijde of glas rondom. Je kan kiezen voor een zichtbaar rookkanaal boven het toestel, maar ook voor een onzichtbare uitgang aan de achterkant. Doordat ze dicht kunnen, houden ze de warmte beter vast dan de klassieke openhaard.

Pelletkachels zijn de meest duurzame kachels. Ze branden op pellets (kleine stukjes hout van geperst zaagsel) en hebben veel voordelen: ze hebben een hoog rendement, controleerbare warmte en zijn milieuvriendelijk.  Omdat de kachel zelf de brandstof reguleert, kan deze uren doorbranden zonder er zelfs maar naar om te kijken. Kortom, je hebt de mogelijkheden van een centrale verwarming, maar dan met een kachel.  En het mooie is dat je bij de aanschaf van deze duurzame kachels subsidie krijgt van de overheid.

Om rekening mee te houden:

Voor een houtkachel heb je een rookkanaal nodig en de schoorsteen moet elk jaar worden geveegd om schoorsteenbrand te voorkomen.

CV haard

De CV haard is een milieuvriendelijk alternatief om het huis te verwarmen waarbij flink op de stookkosten kan worden bespaard. Een CV haard of kachel zorgt dus niet alleen voor warmte, maar ook voor warm water en een sfeervol vuur.

De verschillen zijn groot tussen een CV kachel en een CV inbouwhaard. De kachels hebben minder capaciteit, terwijl de CV inbouw- of liftdeurhaarden door de grotere capaciteit het systeem meer ontlasten en zelfs kunnen vervangen. Hierdoor kunnen de stookkosten behoorlijk verminderen. De CV haarden worden gestookt op hout of op pellets en kunnen bovendien gecombineerd worden met hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen.

Om rekening mee te houden:

Deze haarden zijn duurzaam en voordelig, maar je hebt wel een rookkanaal en wateraanvoer nodig op de plek waar de haard komt. De installatie van een CV-haard is sowieso iets om aan de professional over te late

Gashaard & gaskachel

Gashaarden zijn er in vele vormen en maten: in open varianten of gesloten toestellen met glas en van klassieke inbouwhaarden tot doorkijkhaarden en hoekhaarden.

Gemak dient de mens en om met één druk op de knop de kamer van een heerlijk haardvuur te voorzien is natuurlijk ideaal. De eenvoud van het stoken is een groot voordeel van gas. Voor het vuurbeeld hoef je het niet te laten. Dankzij innovatieve technieken laten de meeste gashaarden en -kachels een levendig vlammenspel zien dat vaak niet van echt houtvuur te onderscheiden is. De meeste gashaarden en -kachels worden geleverd met natuurlijk ogende houtstammetjes, maar een strak kiezelbed is ook zeker een optie.

Om rekening mee te houden:

Voor gastoestellen is een gasaansluiting nodig, maar ook een rookkanaal. Bij gesloten gaskachels kan het gecombineerde luchttoevoer- en rookafvoerkanaal ook in de gevel uitmonden. Het plan van de overheid is dat Nederlandse woningen in 2050 gasloos moeten zijn. Een gasaansluiting wordt bij nieuwbouw niet altijd meer geleverd. Veel gashaarden kunnen ook met een brander uitgevoerd worden die geschikt is voor propaan, waardoor je toch een gashaard kan installeren waar geen aardgasaansluiting is. Je bent dan volledig onafhankelijk van het aardgasnetwerk.

Elektrische haard of kachel

Het meest eenvoudige alternatief is waarschijnlijk de elektrische haard of kachel. Deze geven sfeer met een levendig vlammenspel en een warme gloed met verschillende sfeerkleuren. Je hebt alleen een stopcontact nodig en makkelijker kan bijna niet: met een druk op de afstandsbediening is hij aan.

Ook elektrische haarden zijn er in verschillende vormen, stijlen en formaten. Als inbouwhaard, hoekhaard of aan de muur gemonteerd. De elektrische kachels zijn bijna niet meer van de houtkachels te onderscheiden.

Om rekening mee te houden:

Omdat je geen echt vuur hebt, geeft de kachel weinig warmte af. Het is vooral een echte sfeermaker.

Open haard

Een echte openhaard is een gezellige warme sfeermaker in huis, maar is niet heel praktisch of milieubewust. Bij een ouderwetse openhaard blijft slechts 30% van de warmte in de ruimte, de rest verdwijnt door de schoorsteen naar buiten. Daarbij vervuilen ze de lucht door de uitstoot van roetdeeltjes. Wanneer je een houthaard gaat aanschaffen, is een gesloten haard of een houtkachel een betere keus. Door innovatieve technologie is de uitstoot van roetdeeltjes bij deze toestellen geminimaliseerd en is het rendement een stuk hoger.

Regels & eisen

Voor de aanschaf van houtgestookte kachels en haarden is het aan te raden om te informeren naar de milieueisen voor de komende jaren. Gelukkig heeft de huidige generatie houtgestookte toestellen innovatieve verbrandingstechnologie met optimale verbranding. Extra milieuvriendelijk zijn de kachels met secundaire verbranding die de vrijkomende rookgassen na-verbranden zodat de uitstoot maximaal schoon is. Daarnaast wordt het gebruik van gas op langere termijn aan banen gelegd. Check ook het Stookalert: die laat zien hoe de wind en de luchtkwaliteit in jouw buurt op dit moment is en of stoken verantwoord is.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen