Stookalert bij het stoken van de houtkachel

Stookalert bij het stoken van de houtkachel

Op koude avonden in de herfst en winter kan de open haard of houtkachel het thuis een stuk warmer en gezelliger maken. Omdat zo'n houtvuur veel fijnstof de lucht inblaast is het belangrijk om op de juiste manier te stoken en is er het STOOKALERT.

Hoe werkt het stookalert

Stookalert bij stoken van houtkachel of houthaard - SVG en uw-haard

Wanneer je - voordat je de houthaard gaat branden - kijkt op het STOOKALERT, dan weet je meteen of je verantwoord gaat stoken. Zo toon je aan dat je naast een liefhebber van houtstook ook je verantwoordelijkheid neemt voor je leef- en woonomgeving. Het stookalert moet niet worden gezien als stookverbod. Het is vooral bedoeld om je als stoker alert te maken op mogelijk beperkende omstandigheden. Wanneer het stookalert code groen geeft, dan geven de verwachte weersomstandigheden prima omstandigheden om de haard of kachel te stoken. Er staat in dat geval een windje en het is niet mistig.

Code rood

Het probleem is er vooral op koude, windstille dagen, omdat fijnstof dan blijft hangen. Dan geeft het stookalert code rood. Al jaren geldt als advies niet te stoken bij mist of windstil weer. Hoewel windstil weer voor een moderne kachel minder of zelfs geen problemen oplevert, is het wel degelijk een punt van aandacht. Vooral in een wat oudere, niet gerenoveerde stooksituatie. Bij mist of windstil weer is het namelijk moeilijker voldoende trek in de schoorsteen te genereren. Dat is vooral bij een oudere kachel of schoorsteen (zeer) nadelig voor de verbranding. 
De rook en rooklucht blijven dan ook nog eens in en om je eigen huis hangen en dat beïnvloedt je gezondheid en die van je woonomgeving. 
Ook is het vanwege mogelijke overlast slecht voor de relatie met de buren en niet in de laatste plaats slecht voor het milieu.

Bij code rood wordt geadviseerd de houtkachel niet te stoken en te kiezen voor alternatieve verwarmingsbronnen.

Stookalert voor elke provincie:

Er is een stookalert voor elke provincie. Klik hieronder om de omstandigheden om te stoken voor vandaag te bekijken! Lees hier meer over hout stoken op de juiste manier...

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Andere bezoekers bekeken ook

Meer producten van NHK verkoop – installatie (voorheen SVG)


Toon meer producten

Meld je aan voor de nieuwsbrief