Alles over haardhout

Alles over haardhout

Een vuurtje stoken is van alle seizoenen. Maar welk hout stookt het best en is beter voor het milieu? UW haard zet op een rijtje met welk brandhout u optimaal kunt genieten van uw haard of kachel. Vrijwel elke houtsoort brandt. Vooral wanneer het goed droog is. Maar dat betekent zeker niet dat al het hout geschikt is voor de haard. Wat werkt wel en wat moet je vooral ook niet doen?

Stook bij voorkeur harsvrij hout van loofbomen (essen, eiken, beuken, berk, fruitbomen), gooi nooit geverfd of gebeitst hout, textiel of kunststoffen in het vuur. Hardere houtsoorten als es, eik en beuk zullen lang en rustig branden terwijl een lichtere houtsoort als berk sneller brandt met mooie vlammen. Naaldhout (dennen, sparren, coniferen)  is vanwege de hars niet geschikt als haardhout. Naaldhout brandt snel en “knapt en spettert”. Dat eikenhout het beste haardhout zou zijn is een fabeltje, zeker met moderne kachels is het makkelijker “doseren” met een lichtere houtsoort zoals berkenhout. Belangrijk is dat het vermogen van de kachel is afgestemd op de ruimte en dat u droog haardhout gebruikt dat het beste bij de kachel past.

UW Woonmagazine houthaard houtcompany

Vochtigheid van hout wordt uitgedrukt in een percentage. Vers gekapt hout bevat zo'n 50% vocht. Dat betekent dat in elke 2 kg. vers hout  1 liter (1 kg.) water zit.  Hout is pas geschikt om te gebruiken als haardhout, als het vochtpercentage is gedaald onder de 20-25%. In de praktijk zal er in een kachel ca. 2 kg. droog haardhout per vulbeurt worden gelegd. Probeer dit maar eens aan te steken nadat je er 1 liter water overheen gegooid hebt ! U begrijpt het al, dat lukt niet, net als met niet goed gedroogd haardhout. Voorgaande is uiteraard figuratief bedoeld maar geeft wel goed het effect weer.

Onthoud dat goed droog haardhout schoon brandt met een optimaal rendement en (te) nat haardhout vervuiling geeft, niet goed brandt en een slecht rendement oplevert. Ook met haardhout geldt dat goedkoop vaak duurkoop blijkt te zijn.  

Hout moet goed droog zijn voor je ermee gaat stoken, maar hoe weet je dat? Laat de schors makkelijk los? Dan is het vaak goed droog. Krijg je een heldere klank wanneer je twee blokken tegen elkaar aan tikt? Dan ook. Een handig hulpmiddel is een vochtmeter, voor een paar tientjes bij vrijwel elke haardenspecialist te krijgen. Uiteraard zal een betrouwbare haardhoutleverancier u garanties geven over de kwaliteit van het haardhout.

 

 

Wilt u hout zelf hakken en goed drogen? Dan kunt u het beste vers hout zagen en  klieven in kleine, smalle delen (maximaal 30 centimeter lengte en vuistdik). Vers hout laat zich makkelijker kloven en door het verkleinen kan het hout veel makkelijker drogen. Een overkapping waar de wind goed doorheen kan, liefst aan de oostelijke kant van je woning of schuur is de beste plek om je haardhout te drogen. Zorg ervoor dat het hout droog ligt bijvoorbeeld op een paar balken zodat je het vrij boven de bodem hebt liggen, dus niet direct op de grond. Drogen van hout kan zomaar twee jaar duren (vooral bij eikenhout). Heb je geen tijd, zin of ruimte om hout te zagen, kloven, stapelen en drogen ? Bestel dan kant en klaar haardhout.


BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Andere bezoekers bekeken ook

Meld je aan voor de nieuwsbrief