pinterest
Veranda of tuinkamer: waar kies jij voor?

Veranda of tuinkamer: waar kies jij voor?

Wil je het hele jaar door genieten van het buitenleven en wat extra leefruimte toevoegen aan je woning? Dan is zowel een veranda als een tuinkamer een hele goede aanvulling. Op het eerste gezicht lijken deze twee overkappingen op elkaar, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. In dit artikel worden de verschillen besproken zodat jij de beste keuze kunt maken.

Plaatsing en toegang

Een belangrijk verschil tussen een veranda en een tuinkamer is de plaatsing. Een veranda wordt aan het huis bevestigd en is dus rechtstreeks toegankelijk via de achterdeur of voordeur. Een tuinkamer kan daarentegen ook los in een buitenruimte staan. Bijvoorbeeld aan de zijkant van de woning of helemaal achter in je tuin. De plaatsing van een tuinkamer is dus een stuk flexibeler.

Afsluitbaarheid

Een veranda is een overkapping aan huis waarbij de zijkanten open blijven. Tuinkamers zijn aan alle zijdes dichtgemaakt. Bijvoorbeeld met glazen wanden en schuifdeuren. Wanneer je een standaard terrasoverkapping of een veranda later afsluit met wanden, verander je het dus in een tuinkamer. Op een warme dag kun je de schuifdeuren van een tuinkamer open laten staan om het buitengevoel van een veranda na te bootsen. 

Functie van de overkapping

Door het verschil in afsluitbaarheid, zijn ook de functies van de overkappingen verschillend. Een veranda met open zijkanten wordt gebruikt als een overdekt terras. Je bent verbonden met het buitenleven en qua temperatuur afhankelijk van het weer. Een tuinkamer kan echt worden gebruikt als een extra leefruimte. Bijvoorbeeld als eetkamer, woonkamer, hobbyruimte of zelfs als een thuiskantoor. Door het gebruik van glazen (schuif)wanden ben je verbonden met de tuin, maar veel minder afhankelijk van de buitentemperatuur.

Materiaalgebruik

Beide overkappingen zijn te realiseren met diverse materialen. Toch wordt er voor een veranda vaker gebruik gemaakt van hout en bij een moderne tuinkamer meestal gekozen voor aluminium. Aluminium tuinkamers zijn onderhoudsvriendelijk, hebben een lange levensduur en zijn bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Het materiaal zal, in tegenstelling tot hout, niet verkleuren of gaan rotten. Overkappingen van hout hebben een robuuste en landelijke uitstraling, terwijl je met aluminium kunt kiezen voor smallere frames voor een strak resultaat. 

Gebruik van een haard

Je kunt een haard gebruiken op zowel een veranda als in een tuinkamer. Het is altijd een sfeervolle toevoeging! Een belangrijk verschil is dat de warmte in een tuinkamer langer blijft hangen. Dit komt doordat de ruimte helemaal gesloten is. In een open veranda gaat de warmte van de haard sneller verloren. Houd hier dus rekening mee.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen