Wat heb ik aan mijn inboedelverzekering na een schoorsteenbrand?

Wat heb je aan je inboedelverzekering bij een schoorsteenbrand #schoorsteenbrand #verzekering #inboedelverzekering

Als het buiten koud is, is het binnen heerlijk warm bij de open haard. Een schoorsteen kan echter ook risico’s met zich meebrengen. Stel je voor dat je schoorsteen in de brand vliegt. Je belt meteen de brandweer en doet er alles aan het vuur zo snel mogelijk te doven. Helaas kun je niet voorkomen dat je mooie vloerkleed beschadigd raakt en dat je spullen onder het roet zitten. Nu wordt het tijd om de inboedelverzekeraar in te schakelen. De vraag is echter of deze alle schade vergoedt. 

Brandschade 

De schade als gevolg van een schoorsteenbrand is, de naam zegt het al, schade als gevolg van brand. Brandschade aan je schoorsteen en eventueel de rest van je woning wordt vergoed door de opstalverzekering. Anders is het voor de losse spullen in je huis. Dat kan een kast of een stoel zijn, maar ook je laminaatvloer. Schade aan losse spullen wordt in principe gedekt vanuit je inboedelverzekering

Voorwaarden van de inboedelverzekering 

Veel mensen zien verzekeraars als bedrijven die proberen zo weinig mogelijk uit te keren. Het klopt ook inderdaad dat ze alleen zullen uitkeren als jouw schade daadwerkelijk gedekt is. Daarom moet je goed naar de polisvoorwaarden van je verzekering kijken. Schade als gevolg van brand is namelijk wel gedekt, maar er zit een addertje onder het gras. 

Dat addertje betreft de dingen die je zelf kunt doen om brand te voorkomen. Er wordt namelijk van je verwacht dat je je woning en spullen goed onderhoudt. Doe je dit niet, dan is dat voor de verzekeraar reden om je claim af te wijzen. In de polisvoorwaarden zal meestal staan dat schade als gevolg van brand gedekt is. Er kan expliciet bij vermeld zijn dat je je schoorsteen moet laten vegen, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Als je iets verder leest, zul je zien dat er vaak nog een apart kopje is met uitsluitingen. Hier kan bijvoorbeeld staan dat schade als gevolg van achterstallig onderhoud niet gedekt is.

De schoorsteenveger is je redding 

In het geval van een schoorsteenbrand zal de verzekeraar je vragen of je de schoorsteen regelmatig hebt laten vegen. Dit is in Nederland niet verplicht. Toch is het wel verstandig dit jaarlijks te laten doen. De kans op een schoorsteenbrand wordt er veel kleiner van. Daarom kan het niet laten vegen door een verzekeraar gezien worden als achterstallig onderhoud. Kun je niet aantonen dat de schoorsteen geveegd is, dan zullen ze niet willen uitkeren. Zorg daarom niet alleen dat je schoorsteen geveegd is, maar ook dat je dat kunt aantonen. 

Welke schade wordt vergoed 

Wat je inboedelverzekeraar precies vergoedt, is afhankelijk van wat er in de polisvoorwaarden staat. Meestal zul je voor alle inboedel die direct door de brand beschadigd is een vergoeding krijgen. Ook als rook en roet schade hebben veroorzaakt, krijg je hier een vergoeding voor. Voor sommige zaken, zoals de vloer, is het niet meteen duidelijk of ze onder de inboedel- of opstalverzekering vallen. In geval van twijfel kun je dit aan je verzekeraar vragen.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief