Waarom is gedroogd hout goed?

Je hebt in je nieuwe woning een mooi model open haard laten installeren en je wil er nu eindelijk eens lekker van gaan genieten. Het prachtige vlammenspel, die lekkere lucht en het zachte geknetter. Op een kussen op de grond er vlakbij zitten en je gelukkig voelen. Maar dan wil je geen vochtig hout waar schimmels en bacteriën in zitten. Waar misschien nog ongedierte in zit en wat kan gaan stinken. Ovengedroogd haardhout, dat wil je, want dan heb je geen overmatige rookvorming en tegelijkertijd verhoog je het rendement.  

Haardhout ovengedroogd #haard

Droog hout, ovengedroogd haardhout, gedroogd openhaardhout is belangrijk om mee te stoken. Als het hout nog een hoog vochtpercentage heeft, als de boom net gekapt is, is het vochtgehalte tussen de 50 en 60%, heeft dat allemaal nare gevolgen. Ten eerste brandt het niet goed en nat hout verbranden zorgt voor een aanslag in het rookkanaal. Deze teerachtige aanslag, creosoot genoemd, kan bij te hoge temperaturen in brand vliegen zodat een schoorsteenbrandje kan ontstaan. Ovengedroogd haardhout heeft een vochtpercentage van meestal rond 16 of 17%. Aanzienlijk minder dus. Maar om tot dit percentage te komen zal het hout langdurig gedroogd moeten worden.

Droogkamers

Het langdurige drogen van het hout, 1 tot 2 jaar in de buitenlucht, is vervelend en nadelig voor een constante aanvoer van gedroogd hout. Inmiddels is er, zoals voor alles, voor het sneller drogen van het haardhout een slimme techniek ontwikkeld. Kunstmatig drogen of drogen in de oven. Hierdoor is je geliefde haardhout binnen 4 tot 8 dagen in perfecte staat om op je vuurtje te leggen. In speciale droogkamers wordt het net gekapte hout binnen afzienbare tijd gedroogd. Zo weet je dat je altijd prima lekker droog brandhout hebt.

Hoger rendement

Maar het is niet alleen leuker, mooier, veiliger en gezonder, het is ook nog eens beter voor je portemonnee! Door de betere verbranding van het droog haardhout wordt meer energie geleverd. Ovengedroogd haardhout geeft 4,5 kWh per kilo met daar tegenover versgekapt hout slechts 1 kWh per kilo! Een behoorlijk verschil waar je rekening mee kunt houden. Naast het hogere rendement zijn er nog een aantal leuke voordelen, zoals het feit dat het ovengedroogd haardhout direct te gebruiken is en dat er geen schimmels en bacteriën in zitten. Daarnaast ervaar je een grotere warmte afgifte en is er sprake van een schone en volledige verbranding.

Droog haardhout kopen is schoon brandhout kopen. Vrij van schimmels, bacteriën en ongedierte. Veilig ovengedroogd haardhout bestel je bij de specialist.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief