Waar een haard wel niet goed voor is

Een haard in huis: waar een haard wel niet goed voor is. #haard #openhaard #wonen

Dat een open haard een echte sfeermaker is, dat weet je waarschijnlijk al. Logisch want het knisperende geluid, de vlammen die in al hun gedrevenheid lijken te dansen en het natuurlijk licht vormen dan ook een mooi gezicht. Heel wat Nederlanders kiezen voor een haard, wat niet onlogisch is gelet op het brede scala aan voordelen van dit behaaglijke verwarmingstoestel.

De haard blijft populair

Het aantal sfeerverwarmingstoestellen is de laatste jaren relatief stabiel gebleven. Er wordt geschat dat er vandaag de dag nog steeds zo'n 1,3 miljoen sfeerverwarmingstoestellen in Nederland te vinden zijn. Open haarden en inzethaarden lijken hierbij wel steeds verder af te nemen, terwijl de vrijstaande haarden steeds meer terrein lijken te winnen. Het stabiele verloop is dan ook voornamelijk te danken aan de verkoop van die vrijstaande haarden.

"Ruim één miljoen Nederlanders maakt gebruik van zijn haardsysteem."

Toch verdient dit verloop enige nuancering, aangezien onder andere het WoonOnderzoek aangaf dat ruim een kwart van deze sfeerverwarmingstoestellen in de praktijk nooit gebruikt worden. Een voorzichtige schatting leert ons dan ook dat ruim één miljoen Nederlanders wél nog steeds gebruikmaken van hun haardsysteem. Dat ruim 6% van de Nederlandse bevolking nog steeds voor een haard kiest hoeft hoe dan ook niet te verbazen. Onderstaande voordelen van dergelijke sfeerverwarmingstoestellen kunnen dat dan ook enkel en alleen beamen.

Gezellig en altijd een geschikte stijl

Dat een haard gezellig is, dat zal waarschijnlijk zelfs het kleinste kind aangeven. Dat is logisch, want vuur geeft mensen een veilig gevoel. Waar dieren vooral angstig zijn door vuur, was vuur voor de mensheid altijd een symbool van veiligheid – omdat dieren hierdoor het hol, het kamp of het huis niet zouden betreden. Een haard speelt dan ook in op alle zintuigen: de warmte voel je, het vuur ruik je, het sierlijk vlammenspel aanschouw je en het geanimeerd geknetter aanhoor je. Tegenwoordig moet een haard natuurlijk ook meer zijn dan dat en moet het model naadloos aansluiten bij het binnen interieur. Gelukkig zijn er vandaag de dag zoveel soorten en stijlen, van rustiek tot strak en modern, dat er voor ieder interieur wel een geschikt exemplaar te vinden is. 

Energiezuinigheid

In tijden waarin we steeds meer trachten te besparen op onze energiefactuur kan een haard ook nog eens wonderen verrichten. Weet dat bijvoorbeeld een open haard zeer eenvoudig omgebouwd kan worden tot een energiezuinige inzethaard. Natuurlijk zal dat steeds afhangen van de huidige energieprijzen ten opzichte van de hout-/pelletprijzen. Voor wie zowel een haard als een klassiek verwarmingssysteem heeft kan energie vergelijken dan ook in een fikse besparing resulteren; daarmee bespaar je én op het gasverbruik van de verwarming en zorg je voor een lagere rekening door voordeligere energietarieven.

Haard geeft zekerheid

Bij een stroomuitval zal een haard nog steeds doen wat het hoort te doen; warmte bieden. Dat is belangrijk, aangezien 100% afhankelijkheid van hedendaagse energie nooit een goed idee is. Jaarlijks publiceert het Nederlands netbeheer cijfers over hun stroomonderbrekingen. Waar de gemiddelde stroomonderbreking per Nederlander ongeveer 33 minuten bedraagt en graafwerkzaamheden de voornaamste oorzaak vormen, blijven er verhalen zijn van stroomonderbrekingen die uren aanslepen. Met een haard zit je in dat geval nog steeds warm.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen