Schade door en aan de haard: welke verzekeringen heb je nodig?

Schoorsteenbrand inboedelverzekering #schoorsteenbrand #haard #verzekering

Met een open haard, of dat nu een cv-haard, een gaskachel of een houtkachel is, kan van alles mis gaan. Wat vaak voorkomt is een schoorsteenbrand. Gemiddeld vinden er in Nederland jaarlijks maar liefst 2.000 schoorsteenbranden plaats.

Doorgaans wordt een schoorsteenbrand veroorzaakt door een slechte luchtafvoer of een vervuild, slecht schoongemaakt schoorsteenkanaal. Naast een schoorsteenbrand kan er op het tapijt of de vloer schade ontstaan door vonkjes, vooral als de haard in de huiskamer een open type is. Voor je het weet zit er een brandgat in het tapijt, is de vloer beschadigd of ontstaan er brandplekken in de kleding van omzittenden. Ook kan fikse schade aan de haard zelf ontstaan. Dit gebeurt vaak bij een brand, specifiek een schoorsteenbrand. De haard of kachel raakt door de brand vaak blijvend beschadigd. Er kan dus schade ontstaan aan, maar vooral ook dóór een haard. Hoe het zit met de verzekering en alle gevallen, lees je in dit artikel.

Schade aan een gas- of houthaard kan duur uitpakken

Schade aan de omgeving kost wat, maar met name directe schade aan de haard zelf kan duur uitpakken. De haard moet vaak gerepareerd worden na een brand of is helemaal onbruikbaar geworden en dat loopt flink in de papieren. Daarnaast veroorzaakt het blussen van de brand dikwijls hoge extra schadekosten. Meubilair, vloerkleden en muren kunnen door het bluswerk flink beschadigd raken. De rookontwikkeling die ontstaat als een open haard een schoorsteenbrand veroorzaakt, is ook vaak groot. In dit soort gevallen is het natuurlijk prettig als je goed verzekerd bent voor deze schade via een goed dekkende verzekering.

Schade aan en door haard verzekeren

Bij brandschade is jouw losstaande kachel of haard verzekerd via de inboedelverzekering. Een open haard en vaste haard - die geïntegreerd zijn in de woning - worden gerekend tot de spullen die vastzitten in de woning en vallen daarmee onder de opstalverzekering. Voor schades die ontstaan aan spullen in huis, heb je de inboedelverzekering en voor schades áán het huis, de opstalverzekering. Raakt een persoon die geen inwoner is van jouw huis gewond of loopt deze schade aan kleding op door jouw haard? Dan heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Met een inboedel- en opstalverzekering, wordt de volgende schade door de open haard doorgaans vergoed: schade door brand, materiaal dat door de brand is gesmolten, schroeiplekken in tapijten, vloeren en kleding en schade die is aangericht door rookontwikkeling.

Verzekering goed controleren

Check goed welke voorwaarden er precies in de opstalverzekering of inboedelverzekering staan als het gaat om schoorsteenbranden en schade door en aan de open haard.  Dit moet je in elk geval doen op het moment dat je een open haard aanschaft - neem hiervoor contact op met de verzekeraar. De meeste verzekeringsbedrijven stellen de eis dat de haard minstens een keer per jaar geveegd moet worden. Neem je een haard, zoek dan uit welke verzekering schade het best zal dekken. Met een haard heb je een iets hoger risico op schade, dus een goede verzekering is nodig.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief