Open haard kiezen

Tips bij het kiezen van een openhaard #openhaard #haard

Je hebt een mooi huis gekocht en je wilt een open haard of een houtkachel laten plaatsen om je wooncomfort te verhogen. Je hebt er al een paar gezien die je heel erg mooi vindt, maar je zou er nog wel iets meer over willen weten. Zoals de verbruikskosten en de eventuele besparing ten opzichte van een cv-ketel. Daarnaast weet je nog helemaal niets over de kosten van open haarden, houtkachels, gashaarden of pelletkachels. Zijn er misschien nog subsidieregelingen voor sommigen en hoe kun je de open haard anders bekostigen? 

Energiezuinige haarden

Losstaand of ingebouwd? Wil je dat de haard wordt gekoppeld aan je cv-ketel of wil je een echte houtkachel? Denk eerst na over welk type het beste bij jou past. Als je gewoon een fijne sfeer in je woonkamer wilt en verder geen eisen stelt aan verbruik, is een open haard de beste optie voor jou. Heerlijk 's avonds met een goed glas rode wijn op de bank voor het knapperende haardvuur. Romantisch en sfeervol, máár niet erg energiebesparend. Als je dus een iets milieubewustere gedachte hebt kun je wellicht beter voor een cv-haard kiezen. Deze wordt aangesloten op de centrale verwarming en de vrijkomende warmte van de cv-haard wordt via een warmtewisselaar gebruikt om bijvoorbeeld het water dat door de cv loopt bij te verwarmen. Op deze manier kun je de cv-haard de cv laten ondersteunen. Dit kan een behoorlijke energiebesparing met zich mee brengen. Ook met afsluitbare pelletkachels en houtkachels kun je een hoog rendement behalen tot wel 80%.

Gezonde haard

Daarnaast zijn er nog de speksteenkachel, de massakachel en de gaskachel. De speksteenkachel is populair en heeft een fantastisch en hoog rendement. Speksteen behoudt warmte lang en hoeft daardoor maar één of twee keer per dag kort gestookt te worden. Na anderhalf uur blijft de kachel lange tijd warmte afgeven. Duurzaam en bovendien gezond. De stralingswarmte van deze kachels heeft namelijk een gunstig effect op de gezondheid van mensen die lijden aan astma. Door de stralingswarmte droogt het hele huis en hebben schimmels en huismijt geen kans. Bovendien liggen stofconcentraties lager, zodat deze minder snel verschroeien en op deze manier niet in de luchtwegen terecht kunnen komen.

Verschillende prijzen

De prijzen voor haarden kunnen behoorlijk variëren. Hoeveel je gaat betalen, hangt af van voor soort kachel je kiest. Ga je voor een echte open haard of een echte speksteenkachel of voor een namaak elektrische haard omdat er in je huis geen rookkanaal zit? Op die laatste manier kun je toch genieten van de fijne stralingswarmte en het zichtbare vlammenspel. Bereken vooraf de kosten die je kwijt zult zijn. Vergeet bij het berekenen van de kosten de plaatsingskosten niet. Die kunnen aardig oplopen als je een inbouwhaard kiest. Laat offerte maken en bepaal hoe je de kachel zult bekostigen.

Betalen haard

Hoe je de haard gaat betalen, hangt ook af van de noodzaak die de haard heeft. Zit je verlegen om een vorm van verwarming? Dan kan het een optie zijn om te kiezen voor een lening. Daarbij is het dan verstandig om te kiezen voor een persoonlijke lening, zodat je niet in de verleiding komt bij te blijven lenen. Is de haard slechts voor de extra sfeer in huis, maar niet nodig? Dan is het verstandiger om te sparen voor de open haard. Met een lening betaal je namelijk altijd rente, waardoor je uiteindelijk meer betaalt dan nodig. En kijk ook naar de mogelijkheden qua subsidies. Voor een pelletkachel kun je soms een vergoeding krijgen, door de energiezuinige functie die deze kan hebben.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen