Hoe verzeker je de haard?

Hoe verzeker je de haard #haard #verzekeren #woning

De haard was vroeger het centrum van elke woning: er werd rond geleefd, gepraat, en het diende als een punt van samenkomst voor alle familieleden. Tegenwoordig is de haard nog even belangrijk, maar dan vanuit een ander perspectief. Net zoals alle andere voorzieningen in een woning is het belangrijk de haard te verzekeren. 

Opstal verzekeren

Hoewel de haard verzekeren misschien vreemd klinkt – wat kan er in feite allemaal gebeuren met een haard? – is het toch belangrijk niets aan het toeval over te laten. De open haard behoort immers tot de zogenaamde opstal van de woning: alle onderdelen die uitgebroken of gesloopt moeten worden om te kunnen verwijderen. Naast de open hard zelf zijn dit ook ramen, deuren, muren, plafonds, enzovoort. Andere zaken die tot opstal behoren zijn geplante bomen, heggen en tuinhekken.

Wanneer is een haard geen opstal?

Hoewel een haard doorgaans tot de opstal gerekend wordt, kan het ook zijn dat deze tot de inboedel behoort. De inboedel van een woning omvat alle onderdelen van de woning die niet vastzitten, en waarvoor dus geen breekwerk nodig is om ze te verwijderen. Denk hierbij aan de vaatwasmachine of een tafel. Bepaalde haarden zitten los van de muur, en behoren dan ook tot de inboedel - niet tot de opstal.

Het gevolg is dat, als men de haard wil laten verzekeren, men moet letten op het type haard om te kunnen bepalen welke verzekering men nodig heeft. Een opstalverzekering heeft betrekking op de opstal, terwijl een inboedelverzekering betrekking heeft op alle zaken die tot de inboedel behoren. En er is wel degelijk een verschil.

De premie van de opstalverzekering

De premie die bij een opstalverzekering komt kijken hangt vooral af van de herbouwwaarde van de woning – en dat is niet hetzelfde als de aankoopwaarde. Bij de herbouwwaarde wordt immers geen rekening gehouden met de waarde van het perceel in kwestie. Men kan deze waarde eenvoudig berekenen aan de hand van bepaalde factoren, zodat men een beter beeld heeft van de opstalverzekering. Dat kan aan de hand van een herbouwwaardemeter. De herbouwwaarde is eigenlijk het bedrag dat nodig is om de woning op eenzelfde locatie te verbouwen.

Waarom is een verzekering nodig?

Een verzekering aangaan voor de haard is, zoals reeds vermeld, op het eerste zicht misschien een vreemde zaak. De haard is niet meteen iets wat zomaar kapotgaat of beschadigd kan worden, toch? Vergeet niet dat de open haard een van de minst veilige plaatsen is in de woning. Er wordt immers met vuur gewerkt. Als de haard na lange tijd door het vuur wordt aangetast, of acute schade optreedt door vuur, dan kunnen de gevolgen niet te overzien zijn.

Heuse investering

Een verzekering is in dat geval essentieel. De haard is immers een heuse investering, en daar zo veilig en verzekerd mogelijk mee omspringen is belangrijk om de financiële risico's te beperken. Of je nou een pelletkachel, cv-haard, gaskachel, inzethaard of hoekhaard heb; een verzekering afsluiten is belangrijk om zichzelf veilig te stellen – met het oog op de kosten dan. Het is daarom van belang te kiezen voor de juiste verzekering: een inboedelverzekering of een opstalverzekering.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen