De ongekende populariteit van haarden en houtkachels

Met houtkachels zorg je behalve voor warmte zeker ook voor sfeer in elk huis. En het mooie is: de moderne kachel heb je tegenwoordig in tal van verschillende uitvoeringen. Dit type kachel is overigens niet die milieuvervuiler zoals nog wel eens beweerd wordt. Wie namelijk op de juiste wijze stookt, stookt met een dergelijke kachel zelfs bijzonder milieuvriendelijk. Je hebt deze kachels met een hoog en met een laag rendement.

Het geluid en de geur van knisperend hout

Stel je eens voor. Terwijl jij bij het knisperende hout geniet van een heerlijke rode wijn met zelfgemaakte tapas vermaken de kinderen zich op de tablet met Buurman en Buurman of k3. Dat is het ultieme rustmoment. Wat wil je nog meer?

Houtkachels beschikken over verschillende vermogens, altijd aangeduid in kW. Het maximale vermogen van een houtgestookte kachel ligt zo rond de 12 kW. Dat de houtkachel een echte sfeerbrenger is, komt vooral door het ‘kampvuurgevoel’ dat als vanzelf ontstaat en door de geur en het geluid van knisperend hout. Zeker de geur onderscheidt deze kachel van een elektrische- of gashaard.

Doorgaans onderscheid je inbouw-, inzet, vrijstaande en vrij hangende modellen wat betreft houtkachels. Voor het installeren van een kachel maak je gebruik van door het Bouwbesluit verplicht dubbelwandige RVS pijpen. Overigens kan tot aan het plafond met enkelwandige pijpen gewerkt worden, het Bouwbesluit geldt van plafond tot dak. Als er eventueel gassen in de pijp blijven hangen, dan neemt de kans op een schoorsteenbrand toe. Behalve het uiterlijk van een houtkachel, zijn ook het vermogen van de kachel en goede rookkanalen voor de afvoer van rook erg belangrijk.

Met speksteen

De houtkachels hebben de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo zijn de kachels al lang niet meer van zwaar gietijzer, maar worden lichtere varianten en ook plaatstaal bij de productie gebruikt.

Populair is en blijven de uitvoeringen met speksteen. Kies je voor een kachel die compleet van speksteen is, dan is de kachel niet als een geheel te vervoeren en wordt de kachel thuis opgebouwd. De moderne uitvoering van deze kachel kan behalve voor warme lucht ook voor warm water zorgen. In dat geval zal de kachel aangesloten moeten worden op de cv-installatie.

Wijnklimaatkast 2 zones

Bij een haard of houtkachel passen ook andere meubels. Denk eens aan een wijnkast. Want bij de haard geniet je natuurlijk van een goed glas wijn. Luxe varianten voor het bewaren van wijn passen qua inrichting uitstekend bij moderne houtkachels. Een wijnklimaatkast 2 zones, voorzien van 2 temperatuurszones die onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingesteld, past onder het keukenblad en zowel de grotere als kleinere modellen kunnen een prachtig onderdeel vormen van een woonkamer. Zie je jezelf al zitten met een rode wijn in de hand, heerlijk rozig van de warmte van de kachel? Het kan zomaar werkelijkheid worden.

Voor wie dit allemaal nog niet warm genoeg is, die kan altijd nog overwegen om een rondreis Andalusie of zelfs in Medellin Colombia te maken. Zijn er al koelere dagen in die landen, dan is een open haard of houtkachel voldoende om het aangenaam te maken. Je vindt er dan ook een grote variatie aan houtkachels. In het Zuiden van Spanje zijn echter prachtige en van alle gemakken voorziene vakantiehuizen (https://lacasita.com) beschikbaar. Ideaal om de koudere maanden in Nederland te ontlopen.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief