Schoorsteenbrand: wat dekt de verzekering?

Heerlijk, in de winter knus bij de open haard zitten. Maar een open haard heeft wel onderhoud nodig. Als de open haard verstopt raakt, door bijvoorbeeld roet of een vogelnest, is er risico op een schoorsteenbrand. Wij vertellen je hoe je een schoonsteenbrand kunt voorkomen, hoe je zo’n brand kunt herkennen en blussen én wat de verzekering dekt in het geval van een schoorsteenbrand.

Schoorsteenbrand voorkomen

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Je kunt een schoorsteenbrand voorkomen door je open haard goed te onderhouden. Schakel elk jaar een professionele schoorsteenveger in, zorg voor een goede beluchting en stook alleen met geschikt hout. Daarnaast is het verstandig om de schoorsteen elk voorjaar te controleren op vogelnesten en elk najaar te checken of er geen takken in vast zijn komen te zitten.

Schoorsteenbrand herkennen en blussen

Toch een schoorsteenbrand? Je kunt een schoorsteenbrand herkennen door een loeiend geluid dat lijkt op het geluid van storm. Daarnaast zorgt een schoorsteenbrand voor veel rookvorming en vlammen uit de schoorsteen. Een schoorsteenbrand kan veel schade veroorzaken. Om de schade zo veel mogelijk te beperken, is het erg is belangrijk om de brand op de juiste manier te blussen. Doe dit nooit met water; als er stoom ontstaat kan er namelijk een explosie ontstaan in het rookkanaal. Gebruik in plaats hiervan zand of zout om de brand te doven. Sluit vervolgens de luchttoevoer van de open haard af, ga naar buiten en bel 112. Zorg er ook voor dat de ruimte na het doven goed geventileerd wordt, zodat koolmonoxidevergiftiging voorkomen wordt.

Inboedel- en opstalverzekering

Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent voor de schade die een schoorsteenbrand kan aanrichten. Schade aan verplaatsbare spullen in je woning kun je verzekeren met een inboedelverzekering. Voor vergoeding van schade aan je woning zelf en alles wat hieraan vastzit, heb je een opstalverzekering nodig. Beide verzekeringen keren uit bij brandschade, gesmolten materiaal, schroeiplekken en rookschade. De voorwaarde is wel dat je je schoorsteen goed hebt onderhouden.

Elk jaar onderhoudscheck

Heb je een koopwoning? Dan moet je elk jaar een professionele schoorsteenveger inschakelen voor een onderhoudscheck van jouw open haard. Niet alleen om schoorsteenbrand te kunnen voorkomen, maar ook voor de verzekering. Wil je schade claimen op je inboedel- of opstalverzekering, dan moet je kunnen aantonen dat je schoorsteen in het afgelopen jaar is geveegd. Vraag de schoorsteenveger dus altijd om een factuur als bewijs. Kun je niet bewijzen dat jouw schoorsteen in het afgelopen jaar is geveegd, of heb je je schoorsteen niet goed onderhouden? Dan krijg je niks vergoed van de verzekeraar.

Als je een woning huurt, is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de open haard. De verhuurder moet dan ook zorgen dat er elk jaar een onderhoudscheck wordt gedaan. Ook is de verhuurder degene die een opstalverzekering moet afsluiten voor de woning. Voor de inboedelverzekering ben je wel zelf verantwoordelijk. Ontstaat er schade aan jouw inboedel door schoorsteenbrand, en heeft jouw verhuurder de open haard niet goed onderhouden? Dan kun je de schade aan je inboedel verhalen op de verhuurder.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen