pinterest
De voordelen van moderne houtkachels & houthaarden

De voordelen van moderne houtkachels & houthaarden

In Scandinavië, Duitsland en Oostenrijk zijn houtkachels en houthaarden onmetelijk populair en een geliefde huisgenoot van de meeste huishoudens. In Nederland wordt de sfeervolle houtkachel nog behoorlijk onderschat als hernieuwbare energiebron, grotendeels komt dit door onwetendheid.Eén op de tien Nederlanders heeft grote last van houtstook’ schreef voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onlangs op basis van een onderzoek uitgevoerd door Motivaction. Maar wat het onderzoek vergeet, is een onderscheid te maken tussen de verschillende vormen van houtstook. ,,Je kunt een klassieke openhaard of barbecue niet over één kam scheren met een pelletkachel of de houthaarden en kachels van nu’’, zegt Gert Kooij, woordvoerder van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK).

Moderne houtkachels zijn hoogwaardige verbrandingstoestellen

De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche benadrukt dat er een groot verschil is tussen houtstook in vuurkorven of open haarden en moderne (duurzame) houtkachels. Die kun je niet met elkaar vergelijken. Het is onjuist om vuurkorven en open haarden als uitgangspunt te gebruiken voor het hele spectrum houtstook. Moderne houtkachels zijn hoogwaardige verbrandingstoestellen met een hoog rendement en een lage uitstoot en daardoor niet te vergelijken met oude stookgelegenheden.

"Sterker nog, de kachels van nu leveren een belangrijke bijdrage in het landelijk streven om meer duurzame energie te gebruiken."

Stoken met hout is een vanuit de EU erkende duurzame manier van verwarmen. Mits je de juiste haard kiest.

Overlast van houtstook door verkeerd stookgedrag

De brancheorganisatie deelt de mening dat verouderde open haarden niet meer passen in het tijdsbeeld en dat daarvoor strengere regels mogen komen. ,,In ons dichtbevolkte land wordt het geluid steeds sterker dat stoken op hout ongezond is en hinderlijk voor omwonenden. De belangrijkste oorzaak van overlast is naast een ondeugdelijke installatie vooral verkeerd stookgedrag. Daarom maakt de branche zich hard voor het aanscherpen van de regelgeving om de leefomgeving te verbeteren en overlast te voorkomen. Vanuit de branche zijn hierin de afgelopen jaren al diverse effectieve initiatieven genomen. Echter, door het ontbreken van regulering vanuit de overheden wordt de goedwillende houtstoker steeds meer het slachtoffer van ‘iedereen kan zijn gang gaan’. Een totaalverbod van stoken op hout is echter irreëel en onnodig. Dan moeten we beginnen met het verbieden van vuurkorven, barbecues, Paasvuren en kunnen we doorgaan met scooters en auto’s.’’

Eenvoudig je bestaande houthaard aanpassen

Nieuwe kachels van eigen bodem voldoen aan typekeuringen die onder andere in Duitsland en Oostenrijk worden gehanteerd. Als alle toestellen in Nederland daaraan voldoen, zal dat voor een enorme verbetering zorgen.

"De consument wordt geadviseerd zich te oriënteren op haarden, kachels en installaties voorzien van een keurmerk."

Daarnaast is een goed advies noodzakelijk, evenals het volgen van een stooktraining. Die optelsom komt niet alleen ten goede aan het rendement, maar vooral ook aan het milieu en de gezondheid. Een bestaande open haard renoveren en upgraden is in vrijwel elke situatie eenvoudig te doen. Daarvoor zijn zeer goede oplossingen beschikbaar. Het rendement gaat dan van 15-20% naar 75-85% en het is vaak een aantoonbare oplossing in situaties waar sprake is van overlast.

Verantwoord stoken van hout

Naast de juiste installatie de haard of kachel (met keurmerk), wil de branche de stoker bewust maken van zijn verantwoordelijkheid in de bebouwde omgeving door het geven van informatie en stookadvies. Zo zijn bij diverse vakzaken in Nederland stooktrainingen te volgen.

"Hout stoken in een verouderde haard en zomaar alles in het vuur gooien is niet meer van deze tijd."

Dat kan inderdaad overlast en irritatie veroorzaken. Goed stookhout bijvoorbeeld moet aan voorwaarden voldoen. Op de website van Stichting NHK staat de ‘Brancherichtlijn Houtstook’, met daarin alle informatie over het verantwoord stoken van hout. Het moment waarop je stookt is ook van belang. Doe dat bijvoorbeeld niet bij mist of windstil weer. Om de stoker daarin maximaal van informatie te voorzien is door de branche het zogenaamde stookalert ontwikkeld, dat aangeeft wanneer je wel of beter niet kunt stoken. Van hout stoken moeten mensen vooral genieten en de voordelen ervaren. Als iedereen zich aan de richtlijnen houdt, worden de nadelige effecten van houtstook geminimaliseerd.

Bekijk hier voorbeelden van houtkachels met een keurmerk

FotoDe voordelen van moderne houtkachels & houthaarden

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen